TDCS (تحریک الکتریکی فراجمجمه ای)

TDCS (تحریک الکتریکی فراجمجمه ای)روشی است که طی آن با استفاده از جریان مستقیم در حد میلی آمپر، تغییراتی به مغز القا می شود. و برای درمان مواردی مثل افسردگی، اضطراب ها، اسکیزوفرنی، اعتیاد، وزوز گوش و … استفاده می شود

TDCS ( تحریک الکتریکی فراجمجمه ای)

از tDCS در درمان اختلالاتی مانند افسردگی، میگرن، بازتوانی پس از سکته مغزی، اعتیاد، وزوز گوش، پارکینسون، دردهای مزمن، اختلالات اضطرابی و اسکیزوفرنی استفاده ميشود. همچنین آزمایش بر روی افراد سالم نشان داده است که این روش می تواند عملکرد شناختی آنان را بسته به منطقه ای که تحریک می شود افزایش دهد از قبیل توانایی های گفتاری و ریاضی، گستره توجه (attention span)، حافظه و …

خطرات و عوارض جانبی:

تا کنون هیچ گونه خطری در مورد استفاده از این روش گزارش نشده است. اما از آنجایی که tDCS یک روش تحریک است اقدامات احتیاطی باید رعایت شود. از جمله استفاده از پروتکل صحیح و اجرای درست آن و همچنین توصیه به احتیاط بیشتر در افراد مستعد ابتلا به تشنج از قبیل صرع.

مواردی جزئی از عوارض جانبی نیز که می تواند حین تحریک در فرد ایجاد شود وجود دارد. این عوارض عبارتند از: سوزش پوست، پدیده Phosphene در شروع تحریک، تهوع، سردرد، سرپیجه و خارش در زیر الکترود. در یک مطالعه اخیر که یک پروتکل بر روی 500 نفر اجرا شد تنها یک تحریک پوستی خفیف و یک Phosphene به عنوان عوارض جانبی گزارش شد.

در تحریک مغزی بیشتر واژه tDCS به گوش میخورد. در حالی که این تنها یکی از مدلهای تحریک مغز است. روشهای دیگر عبارتند از:
✔tDCS
✔tPCS
✔tRNS
✔tACS

چند نکته مهم درباره TDCS

  • در tDCS از جریان مستقیم امیلی آمپر، تغییراتی در مغز القا میشود. از این روش در تغییر سطح تحریک پذیری مغز از طریق تاثیر بر قطبیت غشای سلول استفاده می شود.
  • تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای مستقیم(tDCS) بامیدان DC در شدت‌ جریان‌های حدود ۱میلی‌ آمپر تغییرات بلند مدتی را در مغز القا می‌کند.
  • از این روش در تغییر سطح تحریکپذیری مغز از طریق تاثیر بر قطبیت غشای سلول استفاده میشود.
  • تحریک کاتدی باعث هایپرپلاریزه شدن و تحریک آندی باعث دپلاریزه شدن پتانسیل آرامش غشا می‌شود.
  • ماندگاری و تاثیراین روش بستگی به قطبیت، مدت زمان و شدت تحریک دارد.
  • البته گستره‌ای از دیگر عوامل بر نتایج tDCS تاثیرگذار است.
    به عنوان مثال مصرف انواع داروهای اعصاب ممکن است باعث تقویت تاثیر tDCS یا حتی معکوس کردن نتیجه آن شود.
  • روش‌های tACS و tRNS برای مداخله در نوسانات نورنی در حال رویداد، استفاده می‌شوند و در صورت استفاده از آنها با پارامترهایی مشخص، می‌توانند بر انعطاف پذیری عصبی تاثیرگذار باشند.
  • اثربخشی این روشها در درمان انواع اختلالات خلقی مثل افسردگی، اضطراب، وزوز گوش و … به اثبات رسیده است.

تست های روانشناسی برای بزرگسالان

تست های روانشناسی مخصوص کودکان و نوجوانان

مطالب مهم

جدیدترین مقالات