صفر تا صد مشاوره فردی

مشاوره فردی چیست

در مواجهه با احساسات و افکار منفی و همچنین مشکلات و چالش های شخصی، زمان‌هایی پیش آمده که فرد به دنبال راهی برای رفع آن‌ها در محیطی قابل اعتماد و امن می‌گردد. بسیاری از این مشکلات ریشه‌هایی عمیق دارند که لازم است با همراهی یک مشاوره به کشف و برطرف کردن آن‌ها پرداخت. بعضی وقت ها پیشگیری از بحران فردی به وسیله مداخلاتی زودهنگام برای اضطراب های پنهان در این جلسات انجام می شود و در کنار آنها درمان های غیر دارویی برای مدیریت استرس جلو می رود. و بعضی وقتهای دیگر هدف این جلسات تقویت هوش هیجانی، افزایش خود آگاهی شخصی، توسعه فردی و … است. در ادامه کامل تر توضیح می دهیم که مشاوره فردی چیست؟ برای چه مشکلاتی مناسب است، در جلسات مشاوره فردی چه می گذرد، و چه تعداد جلسه و هزینه ای برای آن باید در نظر گرفت.

مشاوره فردی چیست؟

مشاوره فردی فرصتی برای دریافت پشتیبانی و تجربه رشد با همراهی متخصص در زمان‌های چالش‌برانگیز زندگی است. این نوع مشاوره به فرد کمک می‌کند تا با مسائلی مانند خشم، افسردگی، اضطراب، سوء مصرف مواد مخدر، چالش های ازدواج، مسائل مربوط به مدرسه یا تغییرات شغلی به درستی مواجه شود. در مشاوره فردی، مراجع به صورت شخصی با فرد متخصص در محیطی امن و حمایتی به گفتگو می‌پردازد.

به این شکل او می‌تواند احساسات، باورها و رفتارهای نامطلوب خود را کشف کند، خاطرات چالش برانگیز یا تاثیرگذار زندگی را بررسی کند و در جهت تغییر مثبت زندگی‌اش گام بردارد. مشاوره فردی نوعی گفتگوی تک به تک بین مشاور و مراجع است و در طی جلسات با ایجاد اعتماد، رشد شخصی شکل می‌گیرد. این نوع مشاوره در طیف وسیعی از مشکلات و چالش‌های زندگی شخصی و حرفه‌ای فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. مزایای مشاوره فردی به صورت کاملا خلاصه در عکس زیر نوشته شده است.

مزایای مشاوره فردی

مشاوره فردی برای چه مشکلاتی مناسب است؟

در طی جلسات مشاوره فردی، مراجع در مورد احساسات، افکار، و مسائلی که وی را آزار می‌دهد، صحبت می‌کند. به عنوان مثال اگر وی افکار منفی دارد که تاثیر نامطلوب بر روند زندگی‌اش گذاشته است یا احساس اعتماد به نفس پایین دارد، مشاور به او کمک می‌کند تا از این الگوی منفی خارج شود. اما به طور کلی مشاوره فردی می‌تواند در رفع مشکلات عاطفی و روحی مانند افسردگی، اضطراب، آزار و اذیت، غم و اندوه، تروما، احساس گناه، چالش‌های ارتباطی، مسائل استرس‌زا در زندگی و شغل کمک کند.

نکته اصلی این است که مراجع در درون خود احساس تعارض و درد عاطفی دارد اما خود نمی تواند دلیل واقعی آن‌را پیدا کند. هر چند در بسیاری موارد، فرد علت این احساسات و مشکلات خود را به عوامل بیرونی نسبت می‌دهد، اما او ممکن است متوجه نباشد که ریشه آن بسیار عمیق‌تر و حتی در دوران کودکی شکل گرفته است. هدف از مشاوره فردی حل این دست از مشکلات عاطفی و کمک به شکل‌گیری روانی سالم‌تر با کمترین درگیری‌های درونی است.

این روند می‌تواند همراهی با مراجع در جهت تغییر الگوهای فکری، یادگیری مهارت‌های جدید، تغییر رفتار یا تغییر در نحوه ابزار احساسات باشد.  بر این اساس و با توجه به نوع مشکل، مشاوره فردی در دسته‌‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شود. در قسمت بلاگ می توانید درباره انواع مختلف این مشاوره ها اطلاعات بیشتری کسب کنید.

جلسات مشاوره های فردی

در جلسات مشاوره فردی چه می گذرد؟

در اولین جلسه، متخصص تاریخچه‌ای از نگرانی‌ها، چالش ها، وضعیت خانوادگی و شغلی و همچنین هدف فرد از مراجعه برای مشاوره فردی را سوال می‌کند. در مراحل بعدی طی یک برنامه توافقی و برنامه‌ریزی شده جلسات مشاوره تعیین می‌شوند. سپس مشاور به مراجع کمک می‌کند تا اهداف روشنی به منظور پیشرفت بهتر با همراهی یکدیگر در نظر بگیرند. در حین این جلسات، مشاور به دقت و بدون قطع کردن صحبت مراجع، به گوش دادن مشکل وی می‌پردازد. در این فرایند متخصص بدون قضاوت و با همدلی کامل، ضمن ایجاد حس اعتماد در فرد، آنچه می شنود را به دقت به خاطر می‌سپارد و یادداشت‌برداری می‌کند. سپس بر حسب تشخیص مشاور، او با انتخاب رویکرد درمانی ویژه مراجع، به برطرف کردن الگوها و تفکرات منفی، باورها و رفتارهای نادرست و کم کردن پریشان حالی وی می‌پردازد. این روند طی جلسات مختلف ارزیابی و پیشرفت آن توسط متخصص کنترل می‌شود. در صورت نیاز، مراجع به پزشک مربوط با گرایش‌های تخصصی جهت درمان ارجاع داده می‌شود.

تعداد جلسات و هزینه لازم برای مشاوره فردی

تعداد جلسات مشاوره فردی به عوامل مختلفی مانند شدت و عمق مشکل، مزمن بودن و پیچیدگی آن، اهداف درمان تعیین شده و میزان پیشرفت مراجع طی روند فعالیت بستگی دارد. معمولا این جلسات بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه زمان می‌برد و ممکن است فردی در کوتاه مدت و به عنوان مثال بین دو تا چهار جلسه مشکل خود را مدیریت کند. از طرفی در برخی دیگر به دلیل نیاز به ریشه‌یابی عمیق مسئله، زمان بیشتری نیاز باشد. هزینه مشاوره نیز بجز بحث تعداد جلسات، به تجربه و سابقه مشاور هم بستگی دارد. البته معمولا تعرفه‌های پایه‌ای از طرف سازمان‌های ناظر در هر سال برای این منظور در نظر گرفته می‌شود.

با این حال بهترین روش برای اطلاع از این موارد، مراجعه به مراکز و کلینیک‌های معتبر با سابقه و دریافت مشاوره اولیه در این خصوص از آن‌هاست.

مراجع:

yourdost

csuci

تست های روانشناسی برای بزرگسالان

تست های روانشناسی مخصوص کودکان و نوجوانان

مطالب مهم

جدیدترین مقالات